Internet reinigt vanzelf, Tom en Eduard!

“Zolang jij je strafwaardig blijft gedragen, zal ik de politie hierover namens cliënten blijven informeren”

Zo besloot Adi van Koningsveld gisteren haar email aan mij. Dat was de eerste keer dat ik met Hammerstein in overleg trad, en tevens de eerste keer dat ik een aangifte ‘verzoek tot strafrechtelijke vervolging‘ (pdf en retecool.com alert)  binnenkreeg.

3 maanden terug in de tijd.

 De start. 

Telefoon. Een dame uit Arnhem belt mij op. Wanhopig. Ze heeft een abonnement genomen op een online marketing cursus,  en nu dreigt de verkoper met incasso’s en advocaten. Zware contracten, immers mevrouw is officieel rayonhouder, en moet nu mensen haar producten verkopen, en daarvoor maandelijks afdragen aan ‘het systeem’. Ze blijkt de vertegenwoordiger te zijn van een grote groep mensen die een vergelijkbare ervaring hebben gehad met Tom en Eduard. Tom en..  daar heb ik meer over gehoord. Maar op internet zijn alleen de wervende filmpjes met ‘100euro per uur‘, ‘ontslajebaas.nl’ te vinden. Nauwelijks kritische commentaren.

Onderzoek

Alleen maar mensen die naar elkaar verwijzen en het systeem ophemelen. Ik besluit mijzelf ook in te schrijven, en bekijk de films. Dit KAN – NIET – WAAR zijn. Avantix belooft mensen zonder enige ervaring met internet marketing dat ze binnen een maand miljonair zijn en vertellen in een korte cursus stap voor stap hoe. De grootst mogelijke onzin trekt aan mijn oog voorbij, twitter listbuilders, facebookspammers, seo-tips die je site gegarandeerd doen dalen. Tom en Eduard hebben een heel bedrijf gebouwd met flyers- resale contracten, aanbrengpremies, terugkomdagen, ebooks met internet marketing geheimen. En gegarandeerd iedereen rijk. En toch bijna nergens een kritisch stuk te vinden.

De reacties komen los. 

Langzamerhand krijg ik reacties van forumbeheerders van sites over online geld verdienen. Samengevat: “direct een brief van Hammerstein op de mat. Geen zin in kosten, dus verwijderd”. En zo nog 5 vergelijkbare reacties. En de mailbox begint zich te vullen met emails van gedupeerden. Rode lijn: mensen zonder werk en een slechte financiële situatie. Eerst 3, dan 10. En plots 20. Dan 55 ! En iedereen vraagt ongeveer hetzelfde: “Maarten, kan dit nou? ben ik zo dom dat het mij niet lukt met dit systeem?” . “Ik heb een fout gemaakt, maar nu krijg ik Hammerstein en een incasso op mijn dak. Dom dom. Maar MAG dit zomaar? Onzin verkopen en dan afdwingen?. ”

Oplichting? ja ? Nee?

VARA aan de telefoon. Of ik mee wil werken aan de uitzending van RAMBAM over oplichting op internet. Vooruit. We spreken thuis af, en de camera ploeg gaat mee. Juridisch is het een lastig stuk. Het is niet verboden om aan onervaren mensen producten te verkopen die nauwelijks waarde hebben. Maar de intimidatie lijkt veel effect te hebben, en ook de contracten van Avantix (de moedermaatschappij) staan vol met clausules die geen rechter zal accepteren.

Maar waarom kan het dan doorgaan? De redactie van RAMBAM neemt de heren in de maling en laat ze doneren aan een stichting die slachtoffers van internetoplichting helpt. Tom en Eduard spelen ook in een kleinkunst band- en denken de winnaar van een concours te zijn. Alles blijkt echter in scene te zijn gezet, en de heren zijn knap boos op de VARA.

Hammerstein daagt de VARA en CCCP middels een kort geding.  Ik besluit achterin de zaal bij het gerechtshof aan te sluiten, en Avantix / Hammerstein verliezen het kort geding glansrijk. De uitzending zal niet op voorhand worden verboden en mag worden uitgezonden.

Geen plaats voor oplichting

In een vrij beroep – zoals media strateeg, creatief of internet marketeer –  is plek voor veel verschillende mensen, en op internet mocht nog meer. En dat trekt altijd mensen aan die de grenzen opzoeken. Maar wanneer je werkgebied wordt binnengetrokken door echte schuinsmarcheerders schaadt dat het vertrouwen van consumenten en je klanten. Lang geleden heeft de antispam lobby veel succes gehad bij het aanpakken van mensen die tegen de normen – maar niet de wet- ingingen. Een organisatie die zoals meldpunt.nl, en spamhaus altijd zonder bezoldiging werken aan een vrij en open internet. En daarmee eerlijk handelen stimuleren.

Tegenbeweging

De groep gedupeerden wordt steeds groter en actiever. Ik besluit ze te helpen bij het inrichten van een forum (www.tom-en-eduard-oplichting.com). – [URL gewijzigd. Red. ] Daar plaatst iedereen zijn ervaringen, contracten, en – nog mooier- de brieven van incasso bureaus en Hammerstein. Door een vergissing van de hoster komt de site op mijn naam te staan- en Avantix weet deze te ontfutselen. De eerste brief van Hammerstein komt binnen. Aansprakelijk, laster, smaad, direct ophouden, 50.000 euro betalen enzovoort. Bluf. Beste Adi van Koningsveld, zo open ik mijn brief: ‘ zou je alsjeblieft de post verder aan de juiste willen adresseren? en verder in de stront willen zakken?”. Een kort overleg bij mijn advocaat bevestigt mij in de overtuiging dat dit alleen maar intimidatie is, en ze nooit door zullen zetten. En.. recent wat transacties gedaan in de zakelijke sfeer- dus een klein beetje investeren in internetreiniging kan best.

Stap 2; de aangifte

Hoppa! 2 weken later: de strafrechtelijke aangifte. “Geachte officier van justitie ..” .  33 pagina’s met uitdraaien van het forum. En mijn facebookwall, tweets. Alles. Ze blijken mij goed te volgen, mooi! Aanvullend: “Avantix is een systeem wat haar nut bewezen heeft en veel mensen rijk maakt..”.  Ik word gebeld door mensen van marktplaats, affiliate partijen, facebook, e-commerce partners. You name it. De vraag: ” kan dit nou – en wat moeten we hiermee doen?”. We besluiten eerlijk te antwoorden, en Avantix verliest al haar communicatie en verkoop middelen. Jaarstukken van Avantix tonen dat ze in ieder geval zelf nooit rijk zijn geworden.

Instanties. 

We vragen na bij de Tweede Kamer. IAB. DDMA. VVD. D66. ACM. EVV. De mooiste reactie komt direct van Mei Li Vos (PvdA). Zij neemt dit dossier ter handen en bespreekt het in de commissie die verantwoordelijk is voor piramidespelen en oplichting. Mei Li antwoordt ook steeds snel en inhoudelijk. De andere instanties hebben allemaal de aangifte nog in behandeling- of vinden het een voorlopig te lastig onderwerp. Met de informatie van zowel ACM (autoriteit consumenten markt) en Mei Li Vos zijn we gesterkt dat het echt niet kan wat Avantix doet.

Dreiging gaat door. 

De gedupeerde – meerderen – hebben inmiddels aangiftes en dreigingen met civielrechtelijke vervolging ontvangen. Maar Hammerstein zet nooit door. Een telefoongesprek met Eduard wordt 8 (!) keer onderbroken, aansluiten van het bandopname apparaat leidt tot wat problemen – is mijn gok. Maar iedereen zet zijn aangiftes en intimidaties doodleuk op het forum. Want – internet kan je misschien niet rijk maken – het maakt je wel sterker. Vooral als je alles deelt. De twee belangrijkste middelen van Avantix vallen nu stil: de nieuwe aanwas van slachtoffers – immers zoekresultaten op ‘tom en eduard’  geven nu vooral het woord ‘oplichting’ terug, en de verdeel en heers strategie werkt niet meer. We delen namelijk de kosten en kennis.

Meer aandacht

En dan retecool. Retecool.com krijgt de stukken in handen en publiceert. Alles. 150.000 lezers maandelijks. En toch blijft Avantix vasthouden aan aangiftes en claims.

Totdat – na een periode van 3 maanden Tom en Eduard aankondigen “Met Pensioen Te Gaan“. Per 1 juli. Definitief. Ik ben trots te hebben kunnen helpen. Oplichting – juist op internet – is maar heel kort houdbaar.

Tom en Eduard. Het was een groot plezier en genoegen. De volgende keer dat ik in een sauna*  kom hoop ik dat je mijn rug komt schrobben. En ik feliciteer de slachtoffers met deze gemeenschappelijke overwinning.

Met dank aan Dorothy, Köster Advocaten, IAB, Emerce, CCCP,  en vele anderen.

* Eduard Kelderhuis was voorheen uitbater van UrbanOasis – een Sauna in Den Haag.

Maarten Roelofs

Internet Ondernemer en idealist

[update: Mei Li Vos reageert – met toestemming gepubliceerd]

Van Mei Li Vos – tweedekamer.nl
” Zonder mensen als jij kunnen veel van dit soort dingen dooretteren, omdat ze vaak net binnen de randjes van de wet opereren. Dat vergt dan net andere actie om dit type ‘ondernemers’ te stoppen.

Dus veel dank aan jou voor je vasthoudendheid!

Hartelijke groet! Mei li “

About

online ..

Posted in quotes and thoughts